Skrivtips

I samband med mitt skrivande har jag med tiden lärt mig olika tekniska skrivregler som gäller och har många gånger blivit tvungen att rätta bakåt i alla pågående manus. Jag har efterfrågat nyttiga skrivtips men inte funnit dom någonstans. Därför samlar jag här de regler jag känner till och du är välkommen med kommentarer och egna tips via mejl till staffan[at]anasys.se eller i kommentarsfältet nedan. Jag skriver i OpenOffice.

De/dem/dom
I berättartexten används de/dem och i dialog används dom. Det kan underlätta att tänka han/honom, hon/henne för att bestämma om man ska använda de eller dem. Det finns dock framsynta förslag på att alltid använda dom, vilket kanske blir vanligt om tio år och så finns det andra som aldrig använder dom.

Dialog
En dialog kan markeras med tankstreck – (ej bindestreck -) eller citationstecken ”.
Citationstecken benämns även citattecken eller anföringstecken.
Tankstreck benämns även tankestreck, pratminus, talstreck, replikstreck eller anföringsstreck. Tillverkas i OpenOffice med: bindestreck, mellanslag, ett ord, mellanslag. När andra mellanslaget skrivs in omvandlas bindestreck till tankstreck (dock inte i början av en rad??).
Jag använder mig av citationstecken som kan ha följande utseende:
“Det är fint väder”, sa Kalle.
Lägg märke till att en punkt läggs efter Kalle och inte efter väder och ett kommatecken läggs direkt efter sista citationstecknet. Om däremot sa Kalle saknas skall punkt in i dialoguttrycket: “Det är fint väder.”
Om dialogen innehåller en fråga ska däremot frågetecknet ligga inom dialogen och inget kommatecken samt anföringsverbet (frågade) skall börja på liten bokstav.
“Hur är vädret?” frågade Kalle.
Jag blandar inte olika dialoger och/eller berättaren på samma rad.

Observera att rätt citationstecken från shift-2 får du i OpenOffice om du klickar för följande. Välj Format i menyn, sedan väljer du Autokorrigering. I undermenyn väljer du Alternativ för Autokorrigering, i fönstret du får upp väljer du fliken Lokaliserade alternativ. Där ser du att det står val för enkla respektive dubbla anföringstecken. För dubbla anföringstecken skall rutan för Ersätt vara kryssad.

Indrag
När man skriver ett textstycke börjar det första stycket i position 1. Men de följande textstyckena skall ha ett indrag som här.
      Till att börja med lade jag in några mellanslag (blankt tecken) för indrag. Efter några månader lärde någon mig att mellanslag dög inte utan man ska använda tab-tecken.
      Men det visade sig också vara fel utan man ska använda linjalen och flytta in indraget. Man kan dock i OpenOffice använda “Dra in första raden” utom för första textstycket. Lägg märke till att om man använder rak vänster- och högermarginal måste detta sättas igen. Därefter kan man även i Format – Stycke – Indrag och avstånd sätta avstånd under stycke till 0. Tämligen komplicerat?

Avdelare i manus
Ofta har man behov av att dela in ett kapitel i mindre avsnitt. De flesta lägger då in en blank rad. Dessa rader kan särskilt i e-böcker vara svåra att se. För min del lägger jag in tre rader där mittersta raden har *** centrerat. Om man enbart lägger in en blank rad vill en del formgivare att man markerar första positionen i denna med ett särskilt tecken som inte används annars som till exempel #

Upprepning av onödiga småord
Se upp med upprepning av onödiga småord som:
kunde hade så skulle ”skulle kunna” men han hon ju fundera även kände lite mycket väl snabbt dessutom konstatera började aldrig alltid ofta brukade denna detta dessa dock dess således därav eftersom kanske då förmodligen sedan plötsligt därefter alltså troligen faktiskt ganska liksom igen tro tänka bara alls

En kommentar till “Skrivtips”

  1. Förlåt. Ta bort mina tidigare kommentarer. Det föll bort flera textbitar. Här kommer kommentaren en gång till, förhoppningsvis fullständigt:

    Hej!
    Pratminus i början på raden får du genom CTRL (tangenten längst ner till vänster) i kombination med minustecknet vid siffertangenterna (nästan högst uppe till höger).
    Om du har bärbar dator utan några avdelade siffertangenter till höger, så finns i regel någon tangent som gör att en del av de vanliga bokstäverna blir siffror istället. Kombinera denna tangent, CTRL och så den tangenten som står för minustecknet.
    Det är alltså INTE minustecknet bredvid tangenten som växlar skriftläget som skall användas. Lycka till!
    Vänliga hälsningar,
    Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *